>Solliciteer nu

Veelgestelde vragen & antwoorden

Wat je ook wilt weten over ons traineeship, onze FAQ helpt je om snel en gemakkelijk het antwoord te vinden op al je vragen.

FAQ

1. Algemeen

SAP (of SAP S/4HANA) is een ERP-systeem waarmee grote en middelgrote bedrijven onder andere hun logistieke, administratieve en financiële bedrijfsprocessen ondersteunen. Wereldwijd werken bijna 265.000 bedrijven in verschillende branches met de innovaties van SAP. SAP is ook de naam van het bedrijf achter de software. Het bedrijf opereert wereldwijd en is marktleider op het gebied van bedrijfssoftware met een breed aanbod van oplossingen voor verschillende bedrijfsprocessen.

Een SAP Consultant helpt bedrijven om hun bedrijfsprocessen te verbeteren. Bijvoorbeeld door een financiële afdeling te helpen sneller rapportages te maken of het gebruik van applicaties makkelijker te maken voor consumenten. Een SAP Consultant begrijpt de problemen waar bedrijven tegenaan lopen. Hij of zij kijkt naar de huidige processen in een bedrijf, de technologie die ze hebben en hoe mensen daarmee omgaan. Op basis daarvan kan een SAP Consultant problemen vertalen naar praktische SAP-oplossingen, zoals een applicatie of adviseren om processen anders in te richten.

Benieuwd naar de verhalen van onze alumni? Lees de vakartikelen en ervaringsverhalen.

Functionele consultants richten zich vooral op het inrichten van de SAP-modules en de communicatie met gebruikers, terwijl de technische consultants zich toeleggen op het technische ontwerp, het verhelpen van technische problemen en het bouwen en aanpassen van interfaces.

Dat hangt af van jouw individuele voortgang, wensen en voorkeuren. Slechts een klein deel van de opleiding van iTrainee is hetzelfde voor alle trainees. Bij iTrainee kijken we naar jouw droombaan, de bedrijfscultuur die het beste bij je past, locatie, branche en het vakgebied waar je interesse ligt. Op basis daarvan gaan we op zoek naar een passende opdrachtgever. En dat kan snel gaan, of wat langer duren. We zoeken immers de beste match voor jou. Als de match van beide kanten bevalt, stellen we samen met je opdrachtgever een opleidingsplan op. Ondertussen ga jij je specialiseren en ook de duur van dat traject kan per trainee sterk verschillen.

Lees meer over het trainee-programma.

Met het traineeship leg je een goede basis voor een carrière in SAP. Dat betekent echter niet dat je aan één softwareleverancier vastzit. Met de kennis en vaardigheden die je tijdens het traineeship leert en daarna ontwikkelt, kun je op heel veel plekken terecht. Zowel in de ICT-branche als daarbuiten.

Een goede SAP Consultant beschikt in de basis over kennis van IT, communicatieve vaardigheden en het vermogen om problemen in de business te doorgronden. Met die vaardigheden kun je als consultant de brug slaan tussen de technische kant van SAP en bedrijfsprocessen. Het is natuurlijk fijn als je al over sommige vaardigheden beschikt, maar je ontwikkelt ze ook tijdens het traineeship.

Bij een bedrijf kies je ervoor om te solliciteren op een bepaalde functie, waar ook (bijna) direct verwacht wordt dat je die functie naar behoren in kunt vullen. Bovendien kom je bij veel bedrijven niet in aanmerking voor een IT-functie als je niet de juiste achtergrond hebt. En je weet van tevoren vaak niet of een bedrijf goed bij jou past.

Bij ons traineeship verken je eerst de verschillende richtingen die je op kunt binnen SAP. Je wordt goed begeleid, doet waardevolle kennis op en krijgt de tijd om te kiezen waarin jij je wilt specialiseren. Zie het als een verlengde van je master, waarbij jij je verdiept in IT. We hebben ruim dertien jaar ervaring met het opleiden van SAP Consultants. Als je bij ons door de selectieprocedure komt, dan weet je ook dat een loopbaan in IT iets voor jou is. Wij leren je kennen en koppelen je aan een bedrijf dat past bij je persoonlijkheid, interesses en ambities.

2. Werving en Selectie (arbeidsvoorwaarden)

iTrainee betaalt je volledige opleiding tot SAP Consultant en je specialisatie, waarin je een officieel SAP-certificaat ontvangt en meerdere andere certificaten kunt behalen. Daarnaast krijg je een maandelijkse leervergoeding en een reiskostenvergoeding. Als je opleiding en specialisatie zijn afgerond en je aan de slag gaat bij een opdrachtgever, dan krijg je maandelijks een mooi startsalaris. De hoogte van het salaris hangt af van je opleidingsniveau. Gaat het goed, dan word je tussentijds beloond.

Om de 4-5 weken start er een nieuwe groep van maximaal 10 personen aan het traineeship. We houden de groepen bewust klein om de kwaliteit van onze opleiding te waarborgen en je de beste persoonlijke begeleiding te geven.

iTrainee hanteert een gedegen selectie op inhoud, persoonlijkheid en drijfveren. We zoeken de beste jonge talenten. Daarvoor doorloopt iedere kandidaat enkele belangrijke stappen. Eerst nemen we telefonisch contact me je op. We zijn uiteraard benieuwd waarom je geïnteresseerd bent en of je SAP al kent. Bevalt dat gesprek? Dan nodigen we je uit voor een presentatie over iTrainee en de mogelijkheden die we jou kunnen bieden. Daarna krijg je een capaciteitentest, die ons meer vertelt over jouw vaardigheden, en je voert een gesprek met een van onze recruiters. Tot slot volgt een mondeling interview met onze directeur en een field manager, waar we uitvoerig spreken over je ambities en interesses. Hierin krijg jij de mogelijkheid om je persoonlijke visitekaartje af te geven. Waar liggen je talenten? Wat voor richting past goed bij jou? Op basis van deze onderdelen kijken we of je voldoende in huis hebt om bij een opdrachtgever aan de slag te gaan.

Het traineeship is bedoeld voor mensen die net afgestudeerd zijn. Om in aanmerking te komen voor het traineeship moet je minimaal een bacheloropleiding hebben afgerond. Kennis van ICT is geen vereiste om in aanmerking te komen voor het traineeship. We zijn vooral op zoek naar jonge, getalenteerde mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om in het vakgebied te werken en over de juiste (sociale) vaardigheden beschikken die passen bij een SAP Consultant. Ben je benieuwd of jij het aankunt? Doe de test!

Nee, het is juist slim om al te solliciteren als je nog bezig bent met afstuderen. Dan kun je zo snel mogelijk na je studie starten met het traineeship. Wil je eerst op reis na je studie? Dan plannen we wanneer jij kunt starten. Mits je natuurlijk door de selectieprocedure komt. Je mag ook voor je afstuderen contact met ons opnemen. Dan maken we alvast kennis en weten we dat je interesse hebt.

Dat verschilt per persoon, maar we kijken vooral of jij intrinsiek gemotiveerd bent om aan de slag te gaan in de ICT-branche. Daarnaast letten we op vaardigheden zoals loyaliteit, flexibiliteit, een proactieve houding, gedrevenheid, communicatieve vaardigheden en hoe leergierig je bent.

3. De opleiding

Tijdens de training duik je in de wereld van SAP met interessante presentaties, cases, bedrijfssimulaties en oefeningen. De eerste maanden doe je basiskennis op van SAP en leer je verschillende praktische methodes en technieken toe te passen. Wekelijks behandelen we een nieuwe module, waarin je alles leert over SAP S/4HANA Foundation, Procure-to-Pay, Order-to-Cash, Finance en Business Intelligence. In het tweede deel gaan we dieper in op SAP S/4 HANA & Netweaver, SAP ABAP Workbench, SAP ABAP Dictionary en de Engine Core.

Ja! Wekelijks behandel je een nieuwe module en die sluit je af met een praktijk- en theorietoets om je voortgang te monitoren. Je behaalde scores leggen we ook voor aan je toekomstige werkgever.

Absoluut! Tijdens je training werk je in totaal zeven dagdelen aan je soft skills, met de focus op je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast los je uitdagende casussen op en houd je bijvoorbeeld een presentatie over trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Gedurende dit traject ontdek je onder andere jouw rol in een organisatie, hoe je overkomt op anderen en leer je hoe je bij iedere interactie de juiste indruk achterlaat.

SAP kent talloze richtingen waarin jij je kunt specialiseren. Bijvoorbeeld in functionele domeinen als finance, BI, logistiek, technische rollen zoals SAP Developer of SAP Basis Consultant. Welke richting je opgaat, hangt af van jouw voorkeuren. Het opleidingsprogramma is erop ingericht om je zo veel mogelijk van het SAP-portfolio te laten zien, waardoor je een goed afgewogen keuze kan maken voor een richting waarin jij je wilt specialiseren. Soms ligt die richting dicht bij je studieachtergrond, maar er zijn ook trainees die een totaal ander vakgebied kiezen.

Jazeker! Na het succesvol afronden van het opleidingsprogramma krijg je een iTrainee-certificaat.

Zeker! Tijdens je specialisatie is het mogelijk om meerdere erkende certificaten te behalen. Denk daarbij aan erkende SAP-certificeringen, maar ook aan certificaten voor bijvoorbeeld Lean, Agile, Scrum, Prince en/of ITIL. Samen met jou en je opdrachtgever bepalen we welke certificaten relevant zijn en waarin jij je graag wilt verdiepen.

Je krijgt les van trainers die technisch en functioneel uitstekend onderlegd zijn en jaren ervaring hebben in IT en uiteenlopende branches. Daarnaast hebben we een soft skills trainer die je helpt om je vaardigheden op het gebied van presenteren, solliciteren en moeilijke gesprekken te verbeteren. Alle trainers begeleiden je bij je ontwikkeling en specialisatie, zijn altijd beschikbaar en bieden je een uitdagend programma.

De opleiding is volledig in het Nederlands.

Alle lessen worden gegeven op locatie in Den Bosch.

Fulltime. Een gemiddelde trainingsweek bestaat uit 40 uur. Daarvan ben je 2,5 lesdag op locatie in Den Bosch en besteed je 2,5 dag aan thuisstudie.

4. De matching

We geven je op basis van jouw voorkeuren, voortgang, behaalde scores en studieachtergrond een passend advies. We kijken naar jouw droombaan, de bedrijfscultuur die het beste bij je past, locatie, branche en richting. Daarna gaan we op zoek naar een passende opdrachtgever. En dat kan snel gaan, of wat langer duren. We zoeken immers de beste match voor jou. Als we een match hebben gevonden, mag je uiteraard eerst kennismaken. Als de match van beide kanten bevalt, stellen we samen met je opdrachtgever een opleidingsplan op zodat je een zo goed mogelijke start maakt.

We maken onderscheid tussen consultancybedrijven en eindklanten. Consultancybedrijven ondersteunen andere bedrijven met advies over hun IT-omgeving en de implementatie en het beheer van SAP-producten. Voorbeelden van consultancybedrijven zijn Deloitte, Atos, Ideo en myBrand. Eindklanten hebben veel SAP-producten zelf in beheer en hebben daarvoor een intern SAP-team. Denk daarbij aan grote organisaties zoals ASML, Mammoet, Hema, Heineken, Nationale Nederlanden en Coop.

Jij hebt heel veel invloed op de matching met opdrachtgevers. Wij vinden het belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij een opdrachtgever. We adviseren je wel altijd om kennis te maken met opdrachtgevers waarvan wij denken dat ze goed bij je passen. Daarbij kijken we uiteraard goed naar je voorkeuren, persoonlijkheid, vaardigheden en achtergrond.

Dat verschilt per persoon. Na de reguliere opleiding ga je een persoonlijk traject in. Daarbij zijn verschillende factoren van invloed op de duur van dit traject, zoals:

  • Jouw specifieke voorkeuren en ervaring tijdens kennismaking
  • De richting waarin jij je specialiseert. Heb je alle benodigde certificaten?
  • Het gebied/de regio waar je wilt werken
  • De sollicitatieprocedures bij je potentiële opdrachtgever
  • Economische invloeden (corona)
  • De tussenkomst van vakantieperiodes

Afhankelijk van je voorkeuren ga jij je specialiseren in een van de domeinen van SAP. Denk aan technische rollen zoals SAP Developer of SAP Basis Consultant, of functionele domeinen zoals HRM, finance of logistiek. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak. Dit traject is voor iedere trainee net even anders. Voor sommige functies moet je mogelijk ook aanvullende certificaten halen.

5. Detacheringsperiode

In totaal duurt deze periode 15 maanden.

Als je bij een opdrachtgever aan de slag gaat, blijven we je uiteraard begeleiden tijdens deze uitdagende periode. Je krijgt een persoonlijke coach vanuit iTrainee en we organiseren regelmatig bijeenkomsten waar ruimte is voor intervisie. Daar kun je ervaringen uitwisselen met andere trainees en praten we je bij over nieuwe SAP-ontwikkelingen. Vanuit je opdrachtgever krijg je altijd een of twee aanspreekpunten. In de meeste gevallen is er coach, alumnus en/of een ervaren consultant die jou begeleidt. In sommige gevallen krijg je een inhoudelijk begeleider en een persoonlijke coach.

Die kans is behoorlijk groot. Zo’n 95 procent van onze trainees krijgt na het traineeship een vast dienstverband aangeboden van hun opdrachtgever.

Dat verschilt per opdrachtgever. Je bent in ieder geval nooit alleen. Er is altijd een team dat je begeleiding biedt.

Handen uit de mouwen en aan de slag! De eerste vijftien maanden staat je persoonlijke ontwikkeling voorop en leer je veel nieuwe dingen. Dankzij je training ben je direct van toegevoegde waarde, maar je hebt ook nog veel te leren. Onze opdrachtgevers verwachten vooral dat je inzet toont en vooruitgang boekt. Op basis van de bijdrage die je levert kijken ze vervolgens samen met je persoonlijke coach van iTrainee of en wanneer je al klaar bent voor een volgende stap.

Er kan natuurlijk altijd een reden zijn waarom de match niet bevalt. Mocht dat het geval zijn, dan gaan we uiteraard eerst in gesprek met je opdrachtgever om te achterhalen hoe dat komt. Als de samenwerking vroegtijdig stopt, dan gaan we op zoek naar een nieuwe match voor jou. Ons uitgangspunt is dat jij en je opdrachtgever gelukkig zijn met elkaar. En daar doen we alles voor!

Staat jouw vraag er niet bij? 

Stel hier je vraag en wij antwoorden zo snel mogelijk

Past een Traineeship bij jou?
Doe de Test!

Meer weten over een traineeship?Do you want to know more about a traineeship?

Praat direct met ImkeTalk directly to Imke

Op zoek naar SAP consultants?Are you looking for SAP consultants?

Praat direct met CecileTalk directly to Cecile

Kunnen we je ergens mee helpen?Can we help you with anything?