>Solliciteer nu
SAP Basis Consultant: technicus met een menselijke touch
Hoe word je SAP Basis Consultant en wat doe je dan eigenlijk? In dit artikel vertelt Anton Rotteveel hoe hij dankzij zijn oom de IT in ging, hoe hij bij myBrand terechtkwam en hoe hij als SAP Basis Consultant dagelijks klanten helpt bij het oplossen van complexe problemen.
| 9 min
Maak kennis met Anton
Anton Rotteveel

Al in het tweede jaar van mijn bachelor Moleculaire genetica & biotechnologie kwam ik erachter dat ik de verkeerde studie deed. Ik was altijd goed in biologie en had die keuze gemaakt op basis van mijn cijferlijst. Toch heb ik die bachelor afgerond en heb ik daarna nog een master in dezelfde richting gedaan om de kans op een baan te vergroten. Na mijn studie ben ik rond gaan kijken en heb ik mijn cv online gezet. Toen ben ik serieus na gaan denken over een carrière in de IT. Hobbymatig ben ik al vrij veel bezig met hard- en software. Ik repareer hardware, programmeer en schrijf emalutiesoftware voor games. Ook los ik computerproblemen op voor vrienden, familie en kennissen. Bovendien had ik een oom die werkte in de IT en waar ik veel mee optrok. Toen hij overleed raakte ik eigenlijk mijn maatje in IT kwijt. Toen ik in gesprek was met iTrainee realiseerde ik me plots hoe enthousiast mijn oom altijd was over IT en hoe leuk ik het zelf zou vinden. Toen heb ik de knoop doorgehakt.

Andere koek

Ik had twee aanbiedingen waar ik als programmeur aan de slag kon, maar ik koos voor iTrainee omdat ik zowel met de techniek als de business wilde werken. Ik was erg te spreken over de persoonlijke benadering. Ik werd goed begeleid en tijdens het traineeship kon ik SAP rustig verkennen. Daarna hoefde ik pas een keuze te maken voor mijn specialisatie. Die opbouw beviel me heel goed.

Een van mijn begeleiders bij iTrainee wees mij op de functie van SAP Basis Consultant. Dat is een technisch consultant die zelfstandig ook schakelt met de functioneel consultants en de business. Dat sprak me erg aan. Het werk lijkt veel op wat ik hobbymatig doe, alleen dan iets ingewikkelder. Ik dacht dat ik redelijke database-kennis had, maar de databases bij mijn opdrachtgever myBrand zijn wel even andere koek. Daarom ben ik me eerst gaan specialiseren en ik heb mijn ITIL 4 Foundation-certificaat behaald. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij myBrand om de 15 maanden ervaring op te doen. Waarom myBrand? Ze hebben veel verschillende klanten in talloze branches met uiteenlopende architecturen, applicaties en eisen. Dat leek mij uitdagender dan een bedrijf dat slechts één SAP-landschap heeft.

Het geeft veel voldoening om mezelf iets eigen te maken en problemen op te lossen.

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Problemen oplossen en goed communiceren

Als SAP Basis Consultant los ik verschillende problemen van klanten op. Bedrijven kloppen bij mij aan als iets niets werkt of als ze performanceproblemen hebben. Het kan ook zijn dat wij via ons monitoringssysteem zien dat er mogelijk issues ontstaan bij een klant. Dan kunnen we al proactief dingen oplossen, voordat ze ontstaan. Als Basis Consultant duik ik in het probleem en ga ik het oplossen. Dat kan echt van alles zijn. Bijvoorbeeld een harde schijf die al voor 90 procent vol zit. Maar soms moet ik ook systemen updaten, nieuwe onderdelen implementeren of databases en operatiesystemen beheren. Eigenlijk alles van technische aard waar een klant tegenaan loopt. Dat doe ik ook in nauwe samenwerking met de klant. Ik leg ze uit wat het probleem is, hoe we dat kunnen oplossen en wat dat betekent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een systeem tijdelijk niet beschikbaar is als ik ermee bezig ben. Dat moet wel goed gecommuniceerd worden.

Bij myBrand leggen ze veel van de uitzoekklusjes bij mij neer. Vaak zijn dat problemen waar ik nog niet zo veel kennis van hebt, maar door erin te duiken leer ik zo veel dat ik het op kan lossen. Het is onmogelijk om alle complexe materie te begrijpen, maar het geeft veel voldoening om mezelf iets eigen te maken en problemen op te lossen. Dat vind ik leuk. En daarna documenteer ik ook wat ik heb gedaan voor collega’s. Zo kunnen we soortgelijke problemen de volgende keer sneller oplossen.

Op de juiste plek

Ben ik goed terechtgekomen? Ja, absoluut! Ik ben blij dat ik zo veel uren heb gestoken in IT en dat ik die kennis nu kan gebruiken. Ik heb echt van mijn hobby mijn werk gemaakt. Daar ben ik iTrainee en mijn oom wel dankbaar voor. Zij hebben mij naar het goede plekje geleid!

Over Anton Rotteveel

Anton rondde een bachelor en master in Moleculaire genetica & biotechnologie af en besloot daarna zijn hart te volgen en de IT in te gaan. Via iTrainee kwam hij terecht bij myBrand. Daar werkt hij als SAP Basis Consultant dagelijks aan het oplossen van complexe problemen en schakelt hij met functionele consultants en de business om tot haalbare en bruikbare oplossingen te komen.

Meer weten?

Afgestudeerd? En nu? Ons traineeprogramma voor SAP biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Kun jij het aan?
Met onze unieke aanpak hebben we al honderden jonge talenten aan een baan als SAP-consultant geholpen bij de mooiste bedrijven van Nederland. Lees hun verhalen!

Meer weten over een traineeship?Do you want to know more about a traineeship?

Praat direct met ImkeTalk directly to Imke

Op zoek naar SAP consultants?Are you looking for SAP consultants?

Praat direct met CecileTalk directly to Cecile

Kunnen we je ergens mee helpen?Can we help you with anything?