>Solliciteer nu
SAP BI Consultant – de rol van adviseur en ontwikkelaar in één
Hoe ziet je werk eruit als je SAP BI Consultant bent? Volgens Femke Straatman is het een veelzijdig beroep. In dit artikel legt ze uit wat ze precies doet in haar rol bij consultancybedrijf Plainwater.
| 8 min
Maak kennis met Femke
Femke Straatman

De belangrijkste motivatie voor mij om te werken als SAP BI Consultant is dat ik mensen in staat stel om hun werk nog beter te doen. Dat is heel dankbaar werk. Bij Plainwater kwam ik terecht in een relatief klein bedrijf met grote klanten. Dat bevalt goed want de lijntjes zijn kort en we vormen een hecht team. Wat mij ook aanspreekt is dat we liever een leuke opdracht kiezen, in plaats van een groot project waar we veel geld mee kunnen verdienen. Dat past goed bij mij. En natuurlijk spelen de leuke dingen die we doen bij Plainwater ook wel een beetje mee. Dit jaar zouden we bijvoorbeeld naar Schotland gaan met heel het team, maar helaas gooide corona roet in het eten.

Direct meedraaien

Vanaf het begin draai ik hier als volwaardig consultant mee. Ik werkte direct mee aan projecten, pakte mijn eigen klussen op en er werd ook meteen om mijn mening gevraagd. We doen hier allerlei projecten. Van advies tot implementatie, projectmanagement, training en beheer. Het ligt vooral aan de situatie en de behoefte van de klant waar we ze mee ondersteunen. Ik ben zelf veel werkzaam voor Alliander. Daar hebben we een project- en beheerteam dat Alliander continu ondersteunt met BI-vraagstukken.

Als consultant denk ik samen met klanten na over oplossingen, welke resultaten belangrijk zijn en waar we rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling.

Als consultant adviseer ik klanten bij hun vragen op het gebied van BI. Denk bijvoorbeeld aan een afdeling die meer inzicht wil hebben in de trends binnen een bepaald marktsegment. Ik ga dan met ze in gesprek wat ze precies willen. Ik denk samen met ze na over een oplossing, welke resultaten belangrijk zijn en waar we rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling. Vervolgens komen we met een voorstel, zoals het ontwikkelen van een dashboard. We willen ervoor zorgen dat ontwikkelaars daarna met minimale vragen aan de slag kunnen om het te bouwen.

Leren omgaan met verschillende type personen

Die adviesrol is best uitdagend, omdat er altijd veel mensen betrokken zijn bij dit soort projecten. Hierbij kan ik de kennis die ik heb opgedaan bij iTrainee goed toepassen. Niet alleen de ins en outs van SAP, maar ook de soft skills zoals presenteren en omgaan met verschillende type persoonlijkheden. Ik kijk daardoor ook goed naar het type persoon waarmee ik te maken heb en pas daar mijn tactiek ook op aan. Hoe benader ik iemand om iets gedaan te krijgen? Dat ligt soms in de nauwkeurigheid van mijn e-mail en soms juist in non-verbaal gedrag. Het is vaak relatief simpel, maar wel nuttig om toe te passen.

Naast mijn werk als adviseur, ben ik bij andere projecten weer betrokken bij het bouwen van applicaties. Daar vervult een collega van mij dus de rol van adviseur en ga ik daarna aan de slag om dat wat er bedacht is uit te voeren. Samen met de andere bouwers gaan we dan het dashboard of de applicatie inrichten. Daarnaast testen we ook wat we gebouwd hebben en dat doen we ook samen met de users. Als bouwers krijgen we ook wel de vrijheid om onze eigen ideeën toe te voegen. Maar dat doen we wel binnen de wensen van de klant en volgens onze eigen werkwijze. Meestal helpen we na het bouwen ook bij de implementatie.

Door zowel aan de advies- en ontwikkelkant te werken, begrijp ik veel beter waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. En kan ik ook kritische vragen stellen als ik denk dat er mogelijk iets beter kan of niet klopt. Vind ik beide kanten ook even leuk? Ja, ik zou ze graag allebei blijven doen. Maar stiekem vind ik het bouwen wel het leukst.

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Zoeken naar je passie

Met Plainwater heb ik een perfecte match gevonden. Daar ben ik iTrainee dankbaar voor. Ze gaven me structuur waardoor ik nu makkelijker door kan groeien. Ze hebben eigenlijk het fundament gelegd. Het traineeship was een mooie investering in mijn toekomst, die ik iedereen aan zou raden. Ze besteden aandacht aan wat jij belangrijk vindt. En weet je dat nog niet? Dan helpen ze je met het zoeken naar jouw passie en de beste match. En dat is in mijn ogen belangrijker dan salaris en andere randzaken.

Over Femke Straatman

Femke Straatman studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en behaalde daar ook haar master Human Technology Interaction. Na haar studie koos ze ervoor om zich bij iTrainee te ontwikkelen in de richting van SAP. Inmiddels is ze werkzaam als SAP BI Consultant bij Plainwater, waar ze zich dagelijks bezighoudt met wat klanten technisch nodig hebben, maar ook met de interactie tussen mensen.

Meer weten?

Afgestudeerd? En nu? Ons traineeprogramma voor SAP biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Kun jij het aan?
Met onze unieke aanpak hebben we al honderden jonge talenten aan een baan als SAP-consultant geholpen bij de mooiste bedrijven van Nederland. Lees hun verhalen!

Meer weten over een traineeship?Do you want to know more about a traineeship?

Praat direct met ImkeTalk directly to Imke

Op zoek naar SAP consultants?Are you looking for SAP consultants?

Praat direct met CecileTalk directly to Cecile

Kunnen we je ergens mee helpen?Can we help you with anything?