>Solliciteer nu
SAP Application Specialist – een traineeship als geleidelijke overgang van studie naar werk
In dit artikel vertelt Jules je waarom hij voor een traineeship koos en hoe hij zo zijn carrière lanceerde bij productiebedrijf Marel.
| 7 min
Maak kennis met Jules
Jules Weijers

“Dan ben je na zoveel jaar klaar met studeren. En dan? Succes, hier is je papiertje en begin maar met je leven!” Jules had naar eigen zeggen wel wat vragen over waar hij uiteindelijk terecht zou komen na zijn studie. In dit artikel vertelt hij hoe en waarom hij uiteindelijk terechtkwam bij het traineeship van iTrainee en hoe zijn carrière als SAP Application Specialist verloopt bij het productiebedrijf Marel.

 Na de middelbare school startte ik met een opleiding MediaMusic aan ArtEz Conservatorium om muziek te producen. Maar ik was me ervan bewust dat het bereiken van de top in de muziekwereld maar voor een kleine groep is weggelegd. Na het eerste jaar koos ik voor meer zekerheid en startte ik met een studie Bedrijfskunde, zodat ik meer kanten op kon. Aansluitend deed ik de master International Business Organisation. Vooral het meedenken over oplossingen sprak me erg aan, omdat je met jouw advies een stukje kunt bijdragen aan de ontwikkeling van een organisatie.

Onbekende wereld

Tijdens het afronden van de master begon ik me enigszins zorgen te maken. De stap van studeren naar een baan leek mij nogal groot, zeker als je niet zeker weet wat je leuk vindt en wat er bij je past. Daarnaast kreeg ik tijdens mijn studie niet de praktische handvatten die ik nodig had om ‘echt’ te gaan werken. Bovendien heb je bij een baan direct al verantwoordelijkheden en als alles nog nieuw is, dan is dat best spannend. Een traineeship als geleidelijke overgang leek me een beter idee dan direct in het diepe gegooid te worden.

Zo kwam ik bij iTrainee terecht. De IT-wereld was mij nogal onbekend en ik dacht dat de deur naar IT alleen maar open kan gaan, als je de juiste achtergrond had. Het traineeship opende voor mij de deur naar deze hele nieuwe wereld en was voor mij de geleidelijke overgang van de schoolbanken naar een werkgever.

Nooit uitgeleerd

Bovendien sprak de software van SAP me heel erg aan: de verwevenheid van alle processen en mogelijkheden. Je raakt nooit uitgeleerd! Het meedenken met gebruikers, procesmanagement en procesverbetering kwamen voor mij samen in één systeem. Met een kleine stap kun je een grote verandering doorvoeren, die het hele proces verbetert. Het leren kennen van SAP, maakte voor mij de keuze voor dit traineeship een stuk makkelijker.

In de eerste drie maanden leerde ik heel veel delen van de software kennen. Daarna keek ik samen met de mensen van iTrainee naar mijn vaardigheden, wensen en mogelijkheden. Al snel kwamen we uit bij Marel en daar ben ik gestart met mijn praktijkopdracht. Bij Marel liepen al twee oud-trainees rond en ik vond het fijn om leeftijdsgenoten in de buurt te hebben om ervaringen mee te kunnen delen. Ik kreeg veel begeleiding vanuit iTrainee en hoewel het niet altijd nodig was, was het een prettig idee dat ik daarop terug zou kunnen vallen.

Op de werkvloer heb ik ontzettend veel geleerd. Ik ben erachter gekomen dat de combinatie van zowel het technische als het bedrijfskundige me ligt. Ik ging dan ook met SAP Security & Autorisatie aan de slag, waar beide aspecten aan bod kwamen. Hoewel ik mezelf meer als functioneel persoon zie, ben ik het technische stuk steeds meer gaan waarderen.

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Ruimte om te ontwikkelen

De sfeer bij Marel is gemoedelijk en attent. Echt Brabants. De communicatie is goed en er wordt van alles gevierd. Het team waar ik onderdeel van uitmaak is ook divers: jong en oud, man en vrouw. Werken bij Marel zou ik ook andere trainees aanraden, omdat je veel ruimte krijgt om te ontwikkelen. Als ik aangeef dat ik op zoek ben naar méér, dan bewegen ze met je mee. Zo kun je groeien en stappen maken binnen het bedrijf.

Het traineeship opende voor mij de deur naar de IT-wereld en was voor mij de geleidelijke overgang van de schoolbanken naar een werkgever.

Een deel van de trainees die bij Marel zijn begonnen, werkt inmiddels niet meer in het SAP-team en zijn doorgegroeid naar andere functies. Ik heb op een bepaald moment ook aangegeven dat het eindpunt in zicht kwam wat betreft uitdagingen bij SAP Security & Autorisatie. Ik heb toen de sprong gemaakt naar Sales & Distribution.

Het behalen van successen met het team of het vinden van een oplossing op maat, dat zijn echt hoogtepunten. De projecten die we doen zijn vooral langdurig. We helpen mensen dus niet ‘even snel’, maar bouwen samen aan échte verbeteringen, zoals een integratie met een nieuw systeem. Ik haal mijn voldoening uit procesverbetering en dat je daarmee een grote groep mensen kunt helpen. Impact hebben, daar word ik blij van.

Over Jules Weijers

Jules Weijers behaalde een bachelor Bedrijfskunde aan de Fontys Hogeschool en volgde daarna een master International Business Organisation: Management, Change and Consultancy aan Maastricht University. Daarna volgde Jules het traineeship van iTrainee en startte hij zijn carrière bij het productiebedrijf Marel.

Meer weten?

Afgestudeerd? En nu? Ons traineeprogramma voor SAP biedt je een unieke springplank naar een topbaan bij een topbedrijf. Kun jij het aan?
Met onze unieke aanpak hebben we al honderden jonge talenten aan een baan als SAP-consultant geholpen bij de mooiste bedrijven van Nederland. Lees hun verhalen!

Meer weten over een traineeship?Do you want to know more about a traineeship?

Praat direct met ImkeTalk directly to Imke

Op zoek naar SAP consultants?Are you looking for SAP consultants?

Praat direct met CecileTalk directly to Cecile

Kunnen we je ergens mee helpen?Can we help you with anything?