>Solliciteer nu
Product Owner: de onmisbare schakel tussen IT en de business
Hoe ziet het werkende leven van een alumnus van iTrainee eruit? In dit artikel vertelt Lars van Asseldonk hoe hij terechtkwam bij Alliander, wat hij daar precies doet en hoe hij dagelijks in aanraking komt met SAP.
| 8 min
Maak kennis met Lars!
Lars van Asseldonk

Tijdens mijn studie in Nijmegen kwam ik voor het eerst in aanraking met IT. Ik deed een bestuursjaar bij Integrand waar we stagebemiddeling verzorgden en carrière-evenementen voor studenten organiseerden. Ik was verantwoordelijk voor de systemen waarmee we werkten en zorgde dat de bestuursleden wisten hoe ze die moesten gebruiken. Dat vond ik wel leuk, het vertalen van de middelen naar wat je ermee kunt. Ik studeerde uiteindelijk af op afstudeeronderwerp: organisatieontwerp- en ontwikkeling. Daarbij draait het om het verbeteren van organisaties door processen, systemen en mensen beter op elkaar af te stemmen. De kennis komt nu dagelijks nog van pas bij mijn werk als Product Owner bij Alliander.

Hoe ik daar kwam? Na mijn afstuderen zocht ik naar een functie waarin ik niet alleen meedacht over oplossingen, maar ze ook mocht implementeren. Vanuit mijn studie had ik al contact met mensen die hun carrière waren gestart bij iTrainee. Bovendien had ik op een carrière event al een keer aan een workshop van iTrainee deelgenomen. Dat was blijven hangen. Ik nam contact met ze op en kwam door de selectie. In drie maanden deed ik kennis op van SAP, leerde ik nieuwe vaardigheden en specialiseerde ik me in Plant Maintenance. Daarbij richt ik me op het monitoren, inrichten en beheren van productieprocessen. Denk aan het verbeteren van onderhoud aan machines of het ontwikkelen van applicaties waarmee servicemonteurs over de juiste informatie beschikken en hun administratie kunnen doen. Dat sprak me aan omdat het aansloot bij mijn theoretische kennis.

Bij Plant Maintenance richt je je bijvoorbeeld op het verbeteren van het onderhoud aan machines of het ontwikkelen van applicaties voor servicemonteurs.

Na mijn specialisatie kon ik vervolgens naar een aantal bedrijven en Alliander sprak me erg aan vanwege de branche waarin ze acteren. Als netbeheerder zitten ze midden in de energietransitie. Duurzaamheid speelt een grote rol en het bedrijf is voortdurend bezig om slimmer en efficiënter te werken. Daarnaast werkten daar een aantal bekenden van mij. Zo kwam ik meer te weten over de bedrijfscultuur en de doorgroeimogelijkheden. Dit leek me erg goed bij mij passen.

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Als product owner werk ik met een team van ontwikkelaars aan het verbeteren van de doorlooptijd van serviceverzoeken bij bedrijven en particulieren die bijvoorbeeld zonnepanelen willen installeren of van het gas af willen. In mijn rol ben ik voortdurend in gesprek met mensen die dagelijks te maken hebben met serviceverzoeken hoe we dat proces kunnen verbeteren. We bepalen samen waar we winst kunnen behalen. De uitkomsten van die gesprekken leg ik voor aan het scrumteam. Samen kijken we wat technisch mogelijk is. Vervolgens stemmen we samen met de experts en onze ontwikkelaars af welke informatie we nodig hebben en wat we van elkaar verwachten.

Op basis daarvan ontwikkelen we een prototype dat we om de drie weken voorleggen aan de experts tijdens een demo. Zij geven feedback op de voortgang en ons team gaat daarmee aan de slag om het prototype te verbeteren. Dat doen we totdat beide partijen tevreden zijn. De kern hiervan is om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk een werkende versie van het product oplevert. Hierop bouw je daarna verder of je past het aan. Wat levert dat op? Door in korte tijd een prototype van het proces te ontwikkelen en die te verbeteren, houden we het proces overzichtelijk voor de mensen die ermee moeten werken. Voor mij is het vooral belangrijk dat we de juiste personen voortdurend betrekken, zodat ze mee kunnen denken en zien wat de automatisering voor hun oplevert. Dat vind ik een hele toffe rol waar ik veel van mijn kwaliteiten in kwijt kan, maar waar ik ook zeker verder in kan groeien. Ik ben begonnen in het team als Junior IT Professional en na ongeveer een jaar werd ik in datzelfde team Product Owner. Daar ben ik trots op en laat zien dat ik mede dankzij iTrainee op de juiste plek terecht ben gekomen.

Over Lars van Asseldonk

Na zijn studie Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit zocht Lars naar een plek waar hij zijn passie voor IT en organisatieontwikkeling kon combineren. Bij iTrainee deed Lars SAP-kennis op en specialiseerde hij zich in Plant Maintenance. Zo kwam hij terecht bij Alliander waar hij als Product Owner meedenkt over innovatieve oplossingen, ze bouwt en implementeert.

Meer weten?

Hoeveel last heb jij van maatwerk in je SAP-omgeving? Lees in dit vakartikel van Lars hoe je SAP opnieuw inricht en wat je moet doen met al dat maatwerk.
Met onze unieke aanpak hebben we al honderden jonge talenten aan een baan als SAP-consultant geholpen bij de mooiste bedrijven van Nederland. Lees hun verhalen!

Meer weten over een traineeship?Do you want to know more about a traineeship?

Praat direct met ImkeTalk directly to Imke

Op zoek naar SAP consultants?Are you looking for SAP consultants?

Praat direct met CecileTalk directly to Cecile

Kunnen we je ergens mee helpen?Can we help you with anything?