>Solliciteer nu
SAP Dev-Ops Engineer: probleemoplosser en versneller van complexe processen
Wat doet een alumnus van iTrainee eigenlijk? In dit artikel vertelt Tim Scheffer hoe hij terechtkwam bij Nationale-Nederlanden, wat hij daar precies doet en wat hij tot nu toe in zijn werkende leven heeft geleerd.
| 8 min
Maak kennis met Tim
Tim Scheffer

Op het HBO studeerde ik Industrieel Product Ontwerpen. Dat ging voornamelijk om het bouwen van machines en andere technologische producten. Wat daar echter een beetje ontbrak voor mij was de interactie tussen mensen en techniek. Dat vond ik fascinerend. Daarom koos ik ervoor om nog een master Human Technology Interaction te doen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar hielden we ons bezig met talloze vraagstukken. Hoe gaan we de komende jaren om met licht? Hoe navigeren mensen door een website? Hoe kunnen robots helpen tegen eenzaamheid bij oudere mensen? Het was een mooie combinatie van statistiek, psychologie en techniek. Niet alleen maar programmeren en ontwikkelen, maar ook onderzoeken en onderbouwen.

Nadat ik mijn papiertje had gehaald, kwam ik vrij snel tot de conclusie dat ik het werken met statistiek en data vooral erg leuk vond. Toen ik mijn zoektocht op de arbeidsmarkt startte, kwam ik echter tot de conclusie dat bij veel interessante functies werd gevraagd naar mensen met een ICT-achtergrond. Ik kon wel een beetje programmeren, maar in mijn ogen niet voldoende voor de functies waarop ik wilde solliciteren. Daarom overwoog ik om een traineeship in de IT-richting te doen. Zo kwam ik bij iTrainee terecht. Ik had toen nog nooit gehoord van SAP. Tijdens het gesprek met iTrainee werd ik steeds enthousiaster. De manier waarop het traineeship is opgebouwd, gaf mij het vertrouwen dat ik daarmee een goede basis kon leggen en mijn kansen op een mooie baan bij een tof bedrijf vergrootte.

Ik kon wel een beetje programmeren, maar in mijn ogen niet voldoende voor de functies waarop ik wilde solliciteren.

Ben je benieuwd wat ons SAP-traineeship inhoudt? Ontdek in het trainingsprogramma wat je te wachten staat – van het eerste contact tot een vaste baan.

Een soort grote snuffelstage

Eigenlijk voelden de eerste drie maanden bij iTrainee voor mij als een grote snuffelstage. Ik leerde wat er allemaal mogelijk was in de wereld van SAP. We begonnen heel breed met alle SAP-modules en waarvoor ze bedoeld zijn. Zo kreeg ik snel een beter gevoel wat mij aansprak. Ik was heel erg zoekende. Dankzij het traineeship leerde ik wat voor mij belangrijk was en wat ik leuk vond. Die houvast had ik nodig om de baan te vinden die het beste bij mij paste. Na ongeveer twee maanden ging ik met iTrainee op zoek naar de richting waarin ik me wilde specialiseren.

Mijn keuze viel op ABAP, de programmeertaal van SAP. Daar kon ik namelijk het werken met data combineren met het bouwen en testen van nieuwe software. In vier weken tijd leerde ik de basis van ABAP. Tegelijkertijd ging iTrainee op zoek naar een geschikte opdrachtgever voor mij. Uit verschillende opties kwam Nationale-Nederlanden (NN) het beste naar voren.

Zelf een applicatie ontwikkelen

Dat was een goede keuze. In het begin was het even wennen, want in het bedrijfsleven gaan dingen toch net even anders. Ik wist nog weinig van het vakgebied van NN en het voelde alsof ik vanaf nul moest beginnen. Gelukkig werd ik erg goed opgevangen door mijn collega’s die meestal al jarenlang in het vak zitten. Ik begon gelukkig ook niet meteen met de meest ingewikkelde projecten. Ik moest vooral de systemen en processen leren kennen. Inmiddels programmeer ik niet alleen met SAP ABAP, maar ook met SAP UI5, Javascript, XML en Json. Eigenlijk ben ik in mijn rol voortdurend bezig om technische problemen waar de business tegenaan loopt op te lossen. Soms is dat een simpele opdracht waar ik een uurtje aan kwijt ben, maar ik werk ook aan grotere projecten. Zo heb ik bijvoorbeeld een applicatie ontwikkeld – in samenwerking met een bepaalde afdeling van NN – die een tijdrovend en foutgevoelig proces drastisch heeft verbeterd. Daarover lees je meer in mijn artikel.

Ik ben iTrainee ontzettend dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven en de goede begeleiding. Het tempo van het traineeship ligt hoog, maar het is een goede voorbereiding op het werkende leven. En ze zorgen ervoor dat je ergens terechtkomt waar je qua persoonlijkheid en drive goed past.”

Over Tim Scheffer

Na zijn studie Human Technology Interaction aan Universiteit Eindhoven kwam Tim terecht bij iTrainee. Na 15 maanden gedetacheerd te zijn geweest bij Nationale Nederlanden is Tim nu werkzaam als intern medewerker. Als SAP Dev-Ops engineer bij NN houdt Tim zich vooral bezig met het ontwikkelen en beheren van Fiori/UI5 applicaties voor verschillende bedrijfstakken. Tim is gek op reizen, skiën en tennissen.

Meer weten?

Waar moet je op letten als je begint met het ontwikkelen van apps met het SAP Fiori framework? Tim Scheffer deelt in dit vier lessen die hij leerde.
Met onze unieke aanpak hebben we al honderden jonge talenten aan een baan als SAP-consultant geholpen bij de mooiste bedrijven van Nederland. Lees hun verhalen!

Meer weten over een traineeship?Do you want to know more about a traineeship?

Praat direct met ImkeTalk directly to Imke

Op zoek naar SAP consultants?Are you looking for SAP consultants?

Praat direct met CecileTalk directly to Cecile

Kunnen we je ergens mee helpen?Can we help you with anything?