IvanaRetail Consultant

  Hallo! Ik ben Ivana. Ik ben begonnen aan het traineeship bij ITrainee en ingezet als Junior SAP SD Consultant. Over ongeveer twee maanden zit mijn traineeship er alweer op en ga ik in dienst bij het bedrijf waar ik nu werkzaam ben.

  Traineeship?

  Eigenlijk stond het niet op mijn planning om te starten met een traineeship. Ik dacht dat dit zou voelen als opnieuw studeren, terwijl ik net klaar was met mijn tweede master. Tot ik bericht kreeg van ITrainee via LinkedIn. Ik had wel eens een gastcollege over SAP gehad tijdens mijn opleiding, maar dat was het dan ook. Het idee dat het een systeem is dat in veel (grote) bedrijven gebruikt wordt, vond ik interessant. Lekker divers en ik kan overal terecht dacht ik. Normaal ging ik eigenlijk nooit in op verzoeken via LinkedIn, maar bij dat van ITrainee leken ze echt goed naar mijn profiel te hebben gekeken. Ik wilde dus wel eens zien wat dat zou worden.

  De opzet van een SAP College van 2 à 3 maanden, waarna je echt aan de slag gaat bij een bedrijf sprak me erg aan. Dan voelt het toch echt al snel als werken, maar blijf je wel dingen leren. Wel was het een zwaar college waar je zeker fulltime aan bezig bent die maanden. En dan is het nog maar de basis…

  Waarom SAP?

  Dat het een ERP systeem was, was het enige wat ik er van wist. En dat zei me verder ook niet bijzonder veel. Maar het sloot aan op mijn opleidingen en ik had het idee dat ik voor een groot (logistiek) bedrijf zou willen werken. Grote kans dat daar SAP gebruikt zou worden. Nadat ik geplaatst werd bij een bedrijf ben ik pas echt gaan inzien wat SAP kan bijdragen. Het ondersteunt de vele processen in een bedrijf en het is zo aan te passen dat het overal wel een oplossing voor biedt.

  Na mijn studie

  Ik was nog werkzaam bij het bedrijf waar ik mijn scriptie(s) had geschreven. Ik had het er erg naar mijn zin, maar het werd tijd dat ik verder ging in iets wat meer op mijn studie(s) zou aansluiten. Iets met Supply Chain Management en/of Marketing Management.

  Mijn werk

  Momenteel werk ik als Junior SAP SD Consultant voor een groot IT consultancy bedrijf. Het heeft me veel positieve, maar ook de nodige zware momenten opgeleverd.
  Bij het zoeken naar een geschikt bedrijf na het SAP College wordt eerst een onderscheid gemaakt tussen eindklant of consultancy bedrijf. Mijn voorkeur ging uit naar het eerste, ik was gewend bij het vorige bedrijf met een klein hecht team te werken. Het idee dat je steeds als extern persoon bij een ander bedrijf zit, sprak me minder aan. Het leek me dat je dan toch niet helemaal onderdeel zou zijn van het team.

  Bij het bedrijf waar ik nu werk, zit ik wel met een (vast) team van consultants bij een eindklant en werken we intensief met ze samen. Een beetje van beiden dus uiteindelijk.
  Het fijne aan deze opzet vind ik dat je op deze manier in aanraking komt met de vele modules in SAP en ziet hoe ze op elkaar aansluiten voor de diverse bedrijfsprocessen. Hierdoor kunnen we actief met de eindklant meedenken over het doorvoeren van nieuwe functionaliteiten.

  Ervaringen

  SAP, of IT in het geheel, is geen makkelijke sector. Ik kwam in een team met heel ervaren mensen terecht. Als enige Junior in het team kom je er dan achter dat er een heel groot gat in kennis te overbruggen is. Het heeft me dan ook veel energie gekost om dit een plek te maken waar ik iets kan bijdragen en me thuis voel. Deels kwam dit omdat ik na het college van twee maanden meteen ingezet kon worden in een bedrijf met een zeer complex IT-landschap, terwijl mijn specialisatie nog niet was gestart.

  Ook is het echt belangrijk dat je goede begeleiding hebt als starter in dit vakgebied. Dat kwam vanuit ITrainee, maar daar moet je ook voor vechten bij het bedrijf waar je ingezet wordt. Nu ben ik gelukkig op een punt waarop ik collega’s moeilijke vragen kan stellen, actief kan meedenken, de eindklant kan uitleggen hoe iets binnen SAP precies werkt en problemen kan oplossen.

  En verder?

  Recentelijk heb ik mijn certificering behaald voor de module Sales & Distribution (afgekort SD). Graag zou ik dit willen aanvullen met meer logistieke modules zoals bijvoorbeeld Materials Management en/of Warehouse Management. SD is een veelgebruikte module bij bedrijven, maar graag zou ik me wat breder logistiek willen ontwikkelen. Ik weet zeker dat ik hier de kans voor zal krijgen bij het bedrijf waar ik nu werkzaam ben.