MarlyProduction Planning

  Ik ben Marly, en ik ben in februari 2014 begonnen met mijn traineeship bij ITrainee. In april dat zelfde jaar ben ik ingezet als consultant bij een SAP consultancy organisatie. Daar heb ik voornamelijk taken uitgevoerd op het gebied van master data en PP-PI.


  Traineeship?
  Ik heb in eerste instantie gekozen voor een traineeship omdat het voor afgestudeerden een mooie weg is om de arbeidsmarkt op te komen. Ik had zelf nog geen kennis van SAP en een traineeship is een ideale manier om ermee in aanraking te komen en de basis van SAP leren kennen, zodat je daarna ook vrij snel in het bedrijfsleven kunt worden ingezet. Daarbij ben je met andere mensen die in hetzelfde schuitje als jou zitten, waardoor je elkaar goed kunt helpen. Het is in dat opzicht dus een prettige overgang tussen het studentenleven en het werkende leven.


  Waarom SAP?
  SAP is een erg breed pakket waar alle processen in een organisatie geïntegreerd worden. Het werken met SAP is daarom een vervolgstap die erg goed aansluit bij mijn studie bedrijfskunde, omdat je bij bedrijfskunde leert over alle verschillende bedrijfsprocessen. Wat mij specifiek aansprak in het werken met SAP is dat je oplossingsgericht bezig bent, waarbij je deels in SAP aan het werk bent, dat je dingen uit moet pluizen en op moet lossen, maar ook veel met mensen bezig bent. Dit doordat je veel met collega’s zult moeten overleggen, maar ook doordat je altijd in contact staat met je klant.

  Het voordeel met SAP is ook dat je nooit uitgeleerd raakt, je kunt je constant blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door met verschillende modules te werken of op zowel functioneel als technisch gebied kennis op te doen. Ook binnen een project kun je verschillende rollen aannemen, waardoor je je ook kunt oriënteren in wat je uiteindelijk wilt gaan doen binnen dit vakgebied.


  Na mijn studie

  Na mijn studie ben ik op zoek gegaan naar een baan. In vacatures kwam ik vaak tegen dat enige SAP kennis gewenst was. Aangezien ik niet wist wat SAP inhield, ben ik op internet op zoek gegaan naar informatie over SAP en of ik er wellicht ergens iets over kon leren. Hierdoor kwam ik op de site van ITrainee terecht. Werken met SAP leek erg aan te sluiten bij mijn studie en het leek ook erg te passen bij mijn interesses. Ik heb gesolliciteerd, en na een gesprekje met Noud, een test en vervolgens nog een gesprek met Fred, ben ik begonnen bij ITrainee.


  Mijn werk

  Ik heb ruim een jaar op een project gezeten bij een bedrijf waar ze nog geen ERP systeem gebruikten, maar waar ze volledig over wilden op SAP. Ik ben zojuist begonnen op een nieuw project in Wenen, die wel al langer SAP hebben, maar waar we enkele verbeteringen uitvoeren. Tussendoor heb ik nog enkele trainingen gegeven bij een andere klant.

  Het werk is erg divers, aangezien de werkzaamheden in elke stap van een project weer anders zijn. In mijn eerste half jaar dat ik werkzaam was bij mijn eerste project heb ik de data migratie verzorgd. Hierdoor doe je meteen veel kennis op over de verschillende gebieden, waarbij je ook veel leert over de effecten op de processen door bepaalde keuzes die men maakt bij het inrichten van de masterdata en welke data er allemaal ten grondslag ligt aan de processen die een bedrijf voert.

  Vervolgens heb ik van een collega de module PP-PI (production and planning for process industries) overgenomen bij deze zelfde klant. Hier heb ik problemen moeten oplossen op het gebied van PP-PI, en daarna heb ik op dit gebied nieuwe functionaliteiten ingericht in SAP.

  Daarna heb ik trainingen gegeven op het gebied van EWM, een warehouse management systeem van SAP. Nu zit ik op een project waarbij ik vooral ondersteuning geef op het gebied van Sales en Distribution.


  Ervaringen
  Het traineeship bij ITrainee heb ik als heel prettig ervaren. Je wordt door zowel theorie als praktijkoefeningen klaargestoomd om bij een bedrijf aan de slag te gaan. Bij het traineeship doe je niet alleen kennis op over SAP, maar verbeter je ook andere vaardigheden, zoals presenteren, solliciteren, enz. Erg prettig was daarbij dat je in een klein groepje zit met mensen die dezelfde ervaring als jij hebben en die hetzelfde traject belopen. Hierdoor hebben we elkaar veel kunnen helpen.

  ITrainee heeft een heel persoonlijke benadering. Ze kijken naar wat voor soort functie bij je past; of je bijvoorbeeld consultant wilt worden of liever bij een eindklant zit; of je liever een technische functie hebt of een functionele functie, enz. Vervolgens gaan ze met je in gesprek over wat voor soort bedrijf er bij jou zou passen, en hier houden ze dan ook rekening mee wanneer ze aanvragen van bedrijven krijgen.


  En verder?

  De komende tijd wil ik me nog meer ontwikkelen op SAP gebied. In mijn huidige project ben ik met wat andere modules bezig dan PP-PI, waardoor ik een wat bredere SAP kennis verkrijg. Daarna wil ik me weer wat meer gaan specialiseren in PP-PI. Door verschillende projecten mee te maken en verschillende werkzaamheden binnen projecten uit te voeren kan ik me nog op veel verschillende gebieden ontwikkelen. Buiten de genoemde kennisgebieden wil ik me ook graag ontwikkelen op het gebied van consultancy.