PaulBusiness Intelligence

  Ik ben Paul en ben aan de slag bij een Business Intelligence consultancybedrijf als Junior SAP BI consultant. Daarvoor studeerde ik International Business Administration en deed een master in Supply Chain Management aan de Erasmus Universiteit.
  Als SAP BI trainee heb ik voornamelijk gewerkt met SAP BW en HANA bij een groot levensmiddelenbedrijf in het midden van Nederland.

  Traineeship?

  Ik had net als mijn medestudenten nog niet uitgestippeld wat ik wilde worden. Toen ik op een hele prettige manier benaderd werd voor het SAP traineeship (het meest persoonlijke bericht dat ik tot op heden via LinkedIn heb mogen ontvangen) was ik meteen geïnteresseerd. Tijdens de gesprekken met ITrainee werd meteen duidelijk dat ik in en na het SAP traineeship de kans kreeg om nog een hoop te leren. Dit is een fantastische stap van het studentenleven naar een werkend bestaan.

  Waarom SAP?

  Veel grote bedrijven regelen een groot deel van hun processen in modules van SAP. Ik wist dus vrij zeker dat ik bij ITrainee de kans kreeg om me te ontwikkelen op een gedeelte van SAP dat bij me past. Daarnaast heb ik altijd al veel interesse in ICT gehad.

  Na mijn studie

  Ik was nog niet keihard op zoek naar een baan tijdens mijn studie, maar zag wel in veel advertenties voor banen gerelateerd aan mijn master, dat SAP kennis gewenst was. Toen ik dus door ITrainee benaderd werd zag ik meteen de link naar een passende baan in de toekomst. In de gesprekken bij ITrainee voelde ik dat de sfeer van het bedrijf bij me paste. De mix van klassikaal en thuis leren was ook erg aantrekkelijk.

  Mijn werk

  Laten we voorop stellen dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. En dat terwijl ik nooit had gedacht in de ICT terecht te komen. Een groot deel van de week breng ik door bij de klant. Daar ben ik vrij snel begonnen de verschillende BI tools te leren kennen, door ze zelf door te spitten, en vervolgens trainingsmateriaal erover te maken.

  Niet lang daarna kreeg ik mijn eerste BW-vraagstuk voorgelegd: een al bestaand proces moest, vanwege tijdzones, in stukken opgedeeld worden. Dat betekende eerst uitzoeken wat er moest gebeuren, dan een voorstel maken hoe je denkt het te gaan oplossen, en dan uitvoeren en ondersteunen tot het live gaat. Daarna heb ik meer van dit soort werk gedaan, trainingen en testen ondersteund. Tegelijkertijd heb ik ook in de avonden gestudeerd voor mijn BW certificering en die gehaald.

  De klant stapt ook over op een SAP HANA systeem om daarin allerlei data op te slaan uit diverse bronnen en daarover te rapporteren. Na een maand of 3 ben ik hier mee aan de slag gegaan en hier ben ik nu nog steeds mee bezig: er is nooit één enkele manier om een vraagstuk op te lossen. Aan jou de vraag om de juiste te kiezen. Ook hier heb ik een certificering in behaald wat zeker helpt om te weten wat er mogelijk is.

  Ervaringen

  Bij ITrainee werd ik goed voorbereid op werken met SAP. Je weet niet alles van heel SAP als je klaar bent, maar geloof me, dat weet niemand. Door de algemene basis en een specialisatie in een bepaalde richting heb ik gemerkt dat je vrij snel écht werk kunt verrichten voor de klant.

  Daarnaast heeft ITrainee me uitstekend begeleid in het vinden van een bedrijf dat bij me past, qua uitdaging en sfeer. Uitdaging: op het moment van schrijven denk ik na over iets dat we willen uitrekenen in HANA. De oplossing heb ik nog niet, maar ik weet zeker dat we dit op een mooie manier gaan oplossen, en dat vind ik leuk! Mijn ervaren collega’s hebben anders altijd een goed idee als je even vast zit.

  En dan de sfeer, die is voor mij net zo belangrijk als de mentale uitdaging. De klant heeft ervoor gezorgd dat ik goed ingewerkt werd. Een groep leuke collega’s, een aantal leuke uitjes, en interessante kennisprojecten maken het voor mij helemaal af.

  En verder?

  Binnenkort treed ik in dienst bij de klant en krijg ik de kans om me verder te ontwikkelen. Naast een grondige HANA kennis wil ik me ook verdiepen in XS app development om gebruikersvriendelijke applicaties te ontwikkelen op HANA die verder gaan dan alleen het visualiseren van data. Ook verdiep ik me, vanwege snelgroeiende datavolumes, in alternatieve opslagmethoden voor data. Kortom, ik kan me zowel bij de eindklant als in kennisprojecten nog flink ontwikkelen.